Camerabewaking

Het Parkstad stadion is de thuishaven van voetbalclub Roda JC uit Kerkrade. In 2000 is het stadion in gebruik genomen. Bij de oplevering was het stadion al voorzien van een, voor die tijd, modern CCTV systeem. Om het systeem up-to-date te houden en omdat Roda JC hoge eisen stelt aan de veiligheid van spelers en publiek, is het een aantal keren aangepast. Zo zijn de time-lapse recorders inmiddels vervangen door DVR's en zijn er vorig jaar een aantal Speeddomes van Samsung geïnstalleerd ter vervanging van de niet goed functionerende VCL domes.

Grein alarmsystemen is al vanaf 1992 de beveiligingsinstallateur van Roda JC. In het Parkstad stadion hebben ze het alarmsysteem en het camerasysteem aangelegd. In 2000 is bij de oplevering het stadion voorzien van een, voor die tijd, modern CCTV systeem, compleet met speeddomes, timelapse recorders en Foto printers. Het systeem functioneerde op zich goed, alleen zijn er vanaf de in gebruik name problemen geweest met de Speeddomes van VCL. De besturing van de Domes viel vaak uit, deze moesten dan spanningsloos gemaakt worden, waarna ze weer gebruikt konden worden, maar na verloop van tijd viel de besturing weer uit. De toegepaste Domes waren ook niet uitgerust met Multi-protocol, zodat ze niet met producten van andere merken konden functioneren. Om deze problemen te ondervangen heeft Grein alarmsystemen vorig jaar, als test, vier van de tien Domes vervangen voor Samsung Speeddomes. De keus voor de Samsung SCC-C7455P domes was eigenlijk vrij logisch. Deze domes worden bestuurd en geprogrammeerd over de Coax, waardoor ze zonder extra kabels in het project konden worden opgenomen. Verder beschikken ze over de intelligente A1 DSP en over Wide Dynamic Range (WDR).

De domes hebben een groot optisch zoombereik (43x), wat zeer belangrijk is voor gebruik in een voetbalstadion. Als zich ergens in het stadion calamiteiten voordoen kan hier razendsnel, zeer gedetailleerd op in worden gezoomd. De domes functioneren vanaf het begin eigenlijk probleemloos zegt Ger Grein, eigenaar van Grein alarmsystemen:"De Samsung Domes draaien vanaf het begin zeer stabiel en leveren haarscherpe beelden. Ze waren eenvoudig te integreren in de bestaande situatie. De komende tijd zullen dan ook alle oude Domes uit het systeem worden vervangen door Samsung Speeddomes".

Grein alarmsystemen is opgericht door Ger Grein en bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Het bedrijf heeft momenteel twee monteurs in vaste dienst en werkt daarnaast met een aantal ZZP-ers. Ze leveren een breed scala aan beveiligingsinstallaties en zijn gespecialiseerd in camera- en inbraaksystemen en richten zich vooral op de zakelijke markt. 

Grein alarmsystemen is vanaf 1992 de beveiligingsinstallateur van Roda JC, daarnaast is Ger Grein ook supporter én sponsor van de club. De controlekamer in het Parkstad stadion, waarvandaan het CCTV systeem wordt bediend, is op wedstrijddagen het domein van politie en brandweer. Door de risico's die gekoppeld zijn aan een wedstrijd uit de hoogste afdeling van het betaalde voetbal is het heel belangrijk dat het systeem goed functioneert. Ger hierover: "Een camerasysteem als dat van Roda is voor ons een prestige project dat we er niet zomaar even bij doen. Buiten de aanleg en het gebruikelijke onderhoud van het systeem wordt het voor iedere thuiswedstrijd uitgebreid door ons getest, zodat we zeker weten dat het op wedstrijddagen goed functioneert". Als er zich tijdens wedstrijden calamiteiten voordoen is het vastleggen en identificeren van daders met het CCTV systeem heel belangrijk.
In de controlekamer is dan ook een printer aanwezig waarop de beelden van daders kunnen worden uitgeprint en deze zo tijdens of gelijk na de wedstrijd door de politie al kunnen worden geïdentificeerd en opgepakt.

"De eisen aan een CCTV systeem in een voetbalstadion zijn zeer hoog. Het is dus belangrijk om het systeem technisch up-to-date te houden en te verbeteren waar mogelijk. De Samsung Speedomes zijn daarom een goede toevoeging aan het systeem", Ger Grein vult aan: "Wij hoeven onze klanten niet te overtuigen van de kwaliteit van Samsung, omdat ze in de consumenten markt vaak al hele goede ervaringen met het merk hebben, bovendien is de prijs/kwaliteit verhouding van de Samsung domes zeer, zeer concurrerend". (Norbain Benelux)